×
Temps de lectura 3 min.

La idea d'unes Festes saludables pot resultar gairebé impossible, perquè ja tenim més que assimilat que són dies en què t'oblides de les rutines i dietes. No obstant això, ni és obligatori excedir-se ni tot el que menges té per què ser poc saludable. Gaudir de forma equilibrada de les Festes amb plats nadalencs tradicionals també és possible, si tens en compte alguns consells. 
 
Si bé és cert que aquests últims anys, hem necessitat desconnectar i retrobar-nos amb la família més que altres anys enrere, plantejar menús de Nadal amb equilibri i sense perdre la vista la salut no és una idea forassenyada.

No compensar, però sí preveure 
 
Una pràctica més que habitual durant aquestes dates és la de "compensar" els excessos mitjançant dejunis els dies abans o limitant al màxim els aliments en els dies següents a les Festes. Però els experts desaconsellen completament aquest plantejament. 


S'ha de mantenir una relació sana amb el menjar durant tot l'any, i no pensar en excessos ni compensacions, podent així gaudir dels àpats. 


Això no vol dir que no puguis cuidar la teva alimentació els dies anteriors al Nadal amb hàbits més saludables. No es tracta tant de fer dietes, sinó de mantenir la teva rutina equilibrada, prioritzant plats més lleugers, amb tècniques de cocció baixes en greixos i amb abundant presència de verdures, llegums i fruita, sense oblidar les proteïnes.

Pots reservar els dolços típics nadalencs per als dies més assenyalades (Nit de Nadal, Nadal, Nit de Cap d'Any i Dia de Reis), evitant la seva presència fixa sobre la taula durant la resta dels dies. D'altra banda, l'endemà d'una festa podem menjar més lleuger, aprenent a escoltar el propi cos i distingint entre la gana real i l'emocional.

Planifica un menú saludable aquestes festes

Excessos que es poden evitar

Si parlem de receptes, hi ha alguns consells que pots tenir en compte durant tota aquesta temporada, especialment si vols controlar aquells excessos de més que es poden evitar fàcilment.

  • Si el menú més especial és en el sopar, pots evitar l'aperitiu.
  • Controlar la ingesta d'alcohol és un altre dels factors clau. 
  • En relació amb el punt anterior, és important la ingesta d'aigua. L'organisme necessita hidratar-se entre menjars i en els propis menús. Evita els refrescos i begudes edulcorades i substitueix-ho per una gerra d'aigua. 
  • Tria aliments que siguin rics nutricionalment, fugint de les calories buides que només omplen i a més ens sacien abans de poder gaudir del plat principal.
  • Evitar les masses és un altre dels factors a tenir en compte dins dels menús nadalencs, juntament amb els arrebossats, o fritades, es tracta d'aliments que ens sadollen en excés i són molt calòrics.
  • Has d'anar amb compte amb les salses, evitant aquelles que siguin ultres processades i prioritzant les més lleugeres. 
  • Si el teu menú es compon d'una gran varietat de plats, et recomanem controlar o disminuir les racions.

Planteja un menú equilibrat

Consells per als teus plats 

La base de l'equilibri d'un menú nadalenc és la mateixa que la de qualsevol menjar de la resta de l'any. L'objectiu és incloure tots els nutrients que necessita l'organisme. Les verdures, les hortalisses i fruites han de seguir presents, sense oblidar-nos dels llegums, que tenen perfecta cabuda en un menú festiu. 
 
Aperitiu. Has de centrar-te en productes de qualitat, amb un aperitiu fresc, combinant verdures, fruites i fruits secs. 
 
Entrants i primers plats. Les opcions més saludables i menys pesades són les amanides, les cremes i el peix a la planxa. Depenent de com sigui la resta del menú, pots optar per una opció o una altra, o combinar dues d'elles. 

Planifica un menú saludable per aquestes festes
 
Plats principals.
De nou, el peix és la millor opció per a un sopar o menjar més saludable i menys pesada. Si prefereixes carn, la carn d'au al forn és una bona opció.

Postres. L'ideal és unes postres fresques, hidratant i ple de vitamines per a culminar el menú abans de gaudir dels dolços típics nadalencs. La fruita de temporada o la fruita seca poden ser una molt bona opció. 
 
 


Aquest Nadal gaudeix del teu menú amb aquests consells i receptes per a contribuir a una alimentació saludable. I recorda que tens una farmàcia a prop per a ajudar-te i gaudir amb benestar.

Categories
Preu