×
Temps de lectura 2 min.

La fascitis plantar és una de les principals causes de mal de taló, a més afecta directament a la teva mobilitat i en la qualitat del teu dia a dia.

El dolor de la fascitis plantar s'accentua després de llargues estones de repòs, i és més dolorós als matins. El dolor millora amb el moviment. Aquesta pot afectar-te en major mesura si practiques esport com el running, i factors com el sobrepès o l'ús de calçat inadequat pot també influir en la predisposició a patir-la.

Recorda que els peus et sostenen, per la qual cosa es també Important cuidar-los. Per això, veiem què és la fascitis plantar, els tipus que existeixen i com millorar-la.

QUÈ ES LA FASCITIS PLANTAR

La fascia plantar és una banda de teixit elàstic que connecta el taló amb els dits i crea l’arc del peu. És l’encarregada de suportar el pes i la volta plantar. Quan aquest teixit s'inflama en algun punt de la seva extensió apareix la fascitis plantar.

El pronòstic varia segons la persona i el cas, i intervenen elements com l’estrès a què sotmets la fàscia diàriament, el pes, el tipus de calçat i de terreny sobre el qual caminis, si practiques esport o el sedentarisme excessiu.

Conoce cada tipo de fascitirs plantar y cómo abordarlo

Tipus de fascitis plantar:

  • Fascitis d'inserció: és la més habitual. El moviment de cada pas genera tracció en el punt d'inserció en l'os del taló quan caminem. Aquesta pot suposar que s'inflami la zona i un dolor punxant al taló. En aquest cas es recomana escurçar la longitud de la fàscia amb taloneres o un calçat amb 0,5 cm de taló. Les taloneres a més d'aixecar el peu, descarreguen i esmorteeixen la zona afectada. Si amb la talonera no és suficient, es poden fer servir plantilles amb descàrregues més efectives. Això s'ha d'acompanyar d'estiraments del peu i aplicació de fred.
  • Fascitis transversa: passa quan la fàscia s'obre donant lloc al que es coneix com a peu de bamba. És l'obertura de la fàscia a l'ample. Aquest és el motiu pel qual els podòlegs no aconsellen les sabatilles amb velcro per als més petits, encara que sigui més còmode. Aquest tipus de fascitis necessita subjecció, pel que es recomana un calçat apropiat per a això, i també poden usar-se bandes metatarsals o "faixes" post-op de galindons.
  • Fascitis longitudinal: es dóna al llarg de la fàscia. Normalment, acostuma a fissurar pel punt més alt, ja que és el que més moviment té. Per millorar-la, es recomana subjectar l'arc, sense limitar el seu moviment. Es busca acompanyar el pas amb un suport, rígid i tou a la vegada, perquè el moviment sigui menor, i així, a poc a poc, aconseguir desinflamar-la poc a poc. A més, és convenient realitzar estiraments del peu i la musculatura posterior de la cama i aplicar fred.

A més dels tractaments comentats com l'aplicació de fred, els estiraments, taloneres i suports plantars, es pot recórrer a tractaments de teràpia com: ones de xoc, massatges, diatèrmia, infiltracions amb corticoides i fins i tot, operació si així ho considera un professional.

Si no abordes la fascitis plantar quan apareix, el dolor pot fer-se crònic. Per això, davant de qualsevol molèstia, acudeix a la teva farmàcia, a ella et poden ajudar a detectar-la i recomanar-te els productes més apropiats per aturar-la, o derivar-te a un metge en cas que sigui necessari.

Categories
Preu